Benzetme sanatı
Benzemez kimse sana tavrına kurban olayım.
Bakışından süzülen işvene kurban olayım.
Kim sevgisini ifade edebildi benzetmeden ve kim sevildiğine  inandı benzetilme yapılmadan.
Kim sevdi ki düz anlatımları.
Teşbihte hata olmasın diyerek, muhatabına en ağır sözleri usulünce söyleyenler ayıplandı mı? Ayıplansa da karşısındaki muhatabı bu duruma üzülsem mi sevinse mi anlayabild mi? Genellikle anlaşıldı bazen ağır oldu bu benzetme bazen çok komik…
Şu dünyada kim kime  kimi neye benzetmedi ki bir kendimizi kendimize benzetemedik. Sakin atın tekmesi berk olur derken, yaşı sana benzemesin derken benzetmediğimiz benzetmeye çalışmadığımız kim kaldı. Sahtesi gerçeğinin reklamını yaparmış diye her şeyin bir benzerini yapmadık mı
Bir edebi metinde  dört esasımız vardı dört temel gibi;  benzeyen, benzetilen, benzetme yönü. Benzetme edatları; Tıpkı, güya,  meğer,  sanki gibi ifadelerle meramızı anlatmadık mı?
Yolcuyum bir kuru yaprak misali,
rüzgarın önüne atılmışım.
Faruk Nafiz Çamlıbel
Öyle bir şey yazacağım ki benzersiz olacak diyenler hiçbir şey okumadan yazamayacağı için mutlaka bir şeye benzeyeceklerdir.
Kendimizi bir şeye benzetelim yazdıklarımızı başka şeye…
Benzetme sanatında işin ilginç olanı da var; bizim toplumumuzda camları pırıl pırıl yaparız ayna gibi olur deriz, aynayı temizleriz cam gibi oldu deriz. Arabayı tamir ettiririz saat gibi tıkır tıkır çalışıyor deriz, saat bozulur saati tamir ettirip fıstık gibi oldu deriz. Buradan da anlıyoruz ki aslında bütün benzetmelerimiz benzetenlerden bize aktarılanlarla benzetmedir.
Birisi ne kadar güzel olursa olsun onun güzelliğini ölçmek için illaki benzetiriz,  güçlünün gücünü anlamak için illa ki birine benzetmeliyiz. Yeri gelir sinirleniriz, bak seni öyle bir benzetirim deriz neye kime  benzeyeceğini söylemeyiz bunu benzeteceğimiz kişinin anlamasını bekleriz. Size tavsiyem siz siz olun  bu son benzetmeyi yapmayın.
Edebi alanda benzetme veya yazarın yazdığı bir eserin bir başkasına benzemesi bu sorun değildir, bu intihal olmaz, bu emek hırsızlığı değildir zaten konular belli herkes kendince anlatmaktadır.
Sonu benzemesin…

Adem Yağmur 


Kültür ve Sanat Platformu sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.