Kurgula ve Yaz / Emin O. Uygur


Hayatın her yerinde kurgu var. Çocukların dillerinde başlar önce kurgular. Onlar kendi saf dünyalarında eşyayı, olayları çok farklı modellerle yorumlarlar kısa sürede. Sonra hayaller devreye girer gençlik çağında. Ne gelecekler tasarlanır o hayaller dünyasında. Bundandır bazı hayallerin etkisi ile hayata hep yenilikler katılması.

Eskiden masallar ile yapılan kurgular şimdi filmlerle yapılıyor. Romanlar, hikayeler kurgularla çoğalıyor. İnsanlar kurgularla farklı denizlere yelken açıyor. Kurgulamadan olmuyor. Gerçekleri olduğu gibi sunmak hayatın akışına ters. Bazen bir mesel, bir kıssa, bir metafor giriyor devreye ve sözü çiçeklendiriyor.

Söz sanatları kurgularda önemli yer alıyor.  

Hz. Zekeriya (a.s.) ihtiyarlığını ifade etmek için başım beyaz alev aldı diyordu. Saçlarım ağardı demek yeterdi oysa. Ama bu sözün etkisini artırmazdı. Mısırlı kadınlar da Azizin eşi için kalbi aşk ateşi ile parça parça olmuş diyorlardı. Âşık olmuş deseler yeterdi. Sözde sanki bir sihir var ve bunu çok iyi kullanmak gerek. Mısırlı kadınlar da bunu çok iyi kullanmışlar o zaman.

Kurgu yapmak için dili çok iyi kullanmak gerek. Zamanın akışını, mekânın örtüsü ile uyumlu vermek gerek. Bu kalite ile ilgili bir unsurdur. Bir binanın projesi ne kadar güzel olursa olsun malzeme kaliteli değilse, o bina israf edilmiş demektir. Kurguda orijinallik de çok önemli bir unsur. Hep söylenegelen bir şeyi tekrar zihinlere ilginç gelmeyecektir. Bu yüzden demiştir Mevlâna sanırım, bugün yeni şeyler söylemek lazım, diye. Hakikat aynı olsa da söylem farklı olmalı, kurgular ile mana yeni buluşlara yol açmalı. Bir de hedefi olmalı kurgunun. Hangi kavramı vermek ister yapılan kurgu, hangi gerçeği ifade etmek için o kadar renklenir, süslenir?

Bir hatıra yazmaktan bir şiir inşa etmeye kadar hemen her yazı türünde kurgu gereklidir. Bu anlamada kurguya sadece hikâye ve romandaki veya bilim kurgulardaki çizgide bakmamak gerek diye düşünüyorum. İnsanla bütünleşmiş bir olgudur kurgu. Yalan da bir kurgu biçimidir. Ancak kıymetli yazılar kendinde yalan barındırmaz.

Her insanın kendine özgü özellikleri vardır. Bu özellikle herkeste farklı şekillerde kendini gösterir. Kurgu da herkesin farklı bir yazı türünde başarılı olabileceğini işaret eder. Bu yüzden eli kalem tutan her birey, kendine kolay gelen bir tarzda başlamalı yazmaya. Kendine verilen kabiliyeti, bende kabiliyet yok, bahanesi ile yok etmemeli.  

emin osman uygur

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑

%d blogcu bunu beğendi: