Bulut Okumaları / Emin O. Uygur


Twitterde gezinirken Beyruha adlı kullanıcının bir yazısı çekti dikkatimi. Bir bulut görseli koymuştu yazının üzerine. Görselde gri bulutlarla kapalı bir hava vardı. Ufku kapatan bulutların orta yerindeki az bir ışık sızması bir ümit habercisi gibi görünüyordu. Gri bulutlar yağmura hazır oldukları izlenimini veriyordu. Dokunsan düşecekler sanki asılı oldukları yerden. Tam bu noktada Beyruha’nın annesinin bulut yorumu devreye giriyor. Bu bulutlara bakıp şöyle okumuş annesi:

“Hani içinde dert birikir. Ağlamak istersin ağlayamazsın ya. İşte öyle. Bir ağlasa, derdini dökse gökyüzü de rahatlayacak.”

Okulu falan geçtik. İnsan her yerde insandır. İç donanımı, iç güzelliği yeter. Vicdan vadisi yeşilse, akıl ufku parlaksa sorun yok. Okul işin dünyaya bakan kısmı. İnsan ruh ve kalp iklimlerinde belli olur. O iklimlerde nefes alan insan ilhama açık olur. Bu yüzden ilk insan, ilkel insan gibi insanlık tarihini ve önceki insanları ötekileştiren teorilere hiç sıcak olmadım.

Beyruha’nın bu paylaşımı bir zamanlar annemin yaptığı güneş yorumunu aklıma getirdi. Güneş dediysem aslında yine bir bulut okuması idi bu da. Annem torunlarını çok sevdiği için onlarla konuşmayı hiç ihmal etmez. Kızım dört beş yaşlarında idi. Hava kapalı olduğu için güneş görünmüyordu. Kızım güneşten bahsetmişti muhtemelen ve annem ona “Güneş hasta olmuş kızım” deyivermişti. Bu nasıl bir metafordur? Bulutlar yorgan mıdır, perde midir? Güneş hasta olunca ağlamaklı mı olur, Beyruha’nın annesinin dediği gibi bir sıkıntılı durum mu vardır?

Aslında iki annenin metaforu da birbirini tamamlıyor. Hani dert birikir ya içinde, o zaman hasta olursun. O zaman yüzün parlamaz. Rengin solar. Çekilirsin bir köşeye. Karışamazsın insanların içine ve karışmazsın insanların işine. İşte gökyüzü de öyle olmuş. Gök parlak yüzünü, gülümseyen bakışlarını çekmiş geriye. Kapatmış göz kapaklarını. Sonra da ağlamaklı gözlerine çekmiş yağmur yüklü bulutları.  

Gerçekten bulutları okumak bu mudur? Yoksa meteoroloji bilgilerini takip etmek midir?

07.08.2021 Emin Osman Uygur

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

WordPress.com'da bir web sitesi veya blog oluşturun

Yukarı ↑

%d blogcu bunu beğendi: